Bärtips: att bära efter en förlossning

Om du precis har fött barn bör du inte bära tungt. Det är en mening som man hör relativt ofta som nybliven mamma – och det ligger en hel del sanning i det, det är trots allt en stor påfrestning för kroppen att föda barn. Din bebis måste dock bäras, med eller utan bärsele. Men är babybärning i sig hälsosamt överhuvudtaget? Vår kära babybärarexpert Katrin har valt i dagens experttips att ta upp just detta ämne. I dagens inlägg kommer hon att prata om bärning, vad som är bra och dåligt – och vad vår bäckenbotten har att göra med saken!

Bäckenbotten som en aktiv del av kroppens centrum

För att kunna definiera ämnet bärarskap efter födseln på rätt sätt, är det viktigt att vi tar det steget längre. Anledningen till att det alltid diskuteras hur tidigt en mamma kan bära sitt barn i en bärsele efter födseln är nära kopplad till en viss kroppsdel. De flesta människor lär känna denna kroppsdel först under graviditeten, eller när deras barn är fött – nämligen bäckenbotten.

Det är först när den är nedsatt, när allt inte längre fungerar per automatik (t.ex. när urin läcker ut när man studsar, nyser eller hostar), som vi blir medvetna om den. Ändå är den en av de viktigaste delarna på kvinnokroppen eftersom den tillsammans med mag- och ryggmusklerna bildar vår midja. Ungefär som en våning i en skyskrapa är muskelplattan, som består av tre lager, spänd mellan buken och ryggen. Bäckenbotten utför egentligen följande uppgifter:

  • Stabiliserade funktion: bäckenbotten stabiliserar kroppens mittpunkt
  • Hållande funktion: den utgör grunden för vår kropp då den begränsar bukhålan.
  • Rörelsefunktion: den stöder bäckenets rörelser.
  • Lyft- och bärfunktion: Den lyfter och bär organen i samspel med diafragman och andningen.
  • Sexuell funktion
  • Öppnings- och stängningsfunktion: den reglerar urinblåsan och tarmen.
  • Balanserande funktion: den reagerar på tryckökningar i bukhålan genom reflexer.
Embrace - bärsele för nyfödda
Embrace bärsele för nyfödda – Mysiga stunder från början | Ergobaby

Effekter av förlossning på bäckenbotten

Under graviditet och förlossningen är denna viktiga kroppsdel extremt stressad och nedsatt. Den ökande vikten av barnet, livmodern, fostervattnet och moderkakan samt sträckningen av bäckenbotten under en spontan, vaginal förlossning bidrar till denna nedsatthet. Även vid kejsarsnitt skadas de magmuskler som arbetar tillsammans med bäckenbotten, så att bäckenbotten bara kan utföra sina funktioner i mycket begränsad utsträckning efter förlossningen. Dessutom sträcks magmusklerna kraftigt under graviditeten, vilket gör att de måste ge efter och de raka magmusklerna glider isär. Så vad blir konsekvenserna? Jo, en instabil midja. Kvinnans kropp är helt enkelt ur balans och behöver snabbt återhämta sig. För att hela muskelkorsetten och bäckenbottnen ska fungera optimalt igen krävs en balans mellan alla muskelgrupper. Och det är just därför som det är så viktigt med regenerering och regression efter födseln, så väl som gymnastik.

Ergonomiskt bärande hjälper till att stabilisera kroppens centrum

När exakt du börjar bära ditt barn igen (med eller utan bärare) är upp till dig. Du måste lyssna på din kropp (och din läkare och barnmorska) för att ta reda på vad den klarar av. Men det finns några rekommendationer som du bör följa. I vilket fall som helst är det viktigt att veta att det fullständiga processen efter förlossningen sker i flera olika steg och kan ta upp till två år. Din kropp behöver tid för att återhämta sig helt och hållet från graviditetens och förlossningens påfrestningar.

Under perioden efter förlossningen, alltså de första åtta veckorna fram till menstruationen, är vila en självklarhet. Fokus bör ligga på att bygga upp bandet mellan mor och barn, och far och barn, samt på att lära sig amningsprocessen. Under denna tid kan resten av familjen dock vara involverad som vanligt. Med hjälp av till exempel en bärsele, kan pappan bära barnet med så lite kläder som möjligt på bar hud under kortare sekvenser (se dock till att hålla barnet tillräckligt varmt). Detta hjälper till att bygga upp ett band mellan far och barn. Eftersom bäckenbottenbelastningen är störst för mamman i en upprätt ställning, då tyngdkraften då verkar på alla inre organ, bör hon ligga ner de första dagarna och njuta av hud-till-hud-kontakten i denna ställning. Dessutom är korta promenader, venegymnastik och lätta övningar perfekta för postpartumperioden.

Om den nyblivna mamman äntligen känner sig tillräckligt vältränad, om cirkulationen är stabil, om förlossningsskadan eller ärret från kejsarsnittet är i ordning och om bäckenbotten inte längre utövar något märkbart tryck nedåt – är det dags att utforska världen tillsammans.

Det är bättre att bära barnet med en lämplig bärsele än utan, eftersom barnets tyngdpunkt ligger nära kroppen när bärselen används på rätt sätt (bärhöjden bör motsvara huvudkisshöjden för nyfödda). Detta stabiliserar dessutom kroppens centrum och försvagade och skadade muskler återskapas snabbare. Efter kejsarsnittsförlossningar kan det också vara bekvämare att bära barnet högre upp så att höftbältet inte trycker på ärret. Om du bara bär ditt barn i famnen finns det ofta kompensatoriska ställningar som belastar musklerna på ett ojämnt sätt, vilket förr eller senare kommer att leda till spänningar och smärta.

Embrace bärsele för nyfödda

Att hitta rätt bärsele

Det är bäst att pröva olika bärselar så att du kan ta reda på vilket du känner dig mest bekväm med. För det är det som är det viktigaste: en bärsele ska avlasta dig, och det är först när du är avslappnad som ditt barn också är avslappnad. Ett tips är att hitta en bärarkonsult som kan hjälpa dig hitta rätt bärare för dig och anpassa den korrekt efter din kropp. Bärarkonsulten ser till exempel till att bärremmarna eller slingsträngarna inte utövar något tryck på bröstet (det kan till exempel orsaka smärta och mjölkstockning). Syftet med bärselen är att avlasta bäckenbotten, buk- och ryggmusklerna samt armmusklerna för att förebygga ryggsmärtor och spänningar. Kom också ihåg att ha bekväma och lösa kläder på dig när du använder bärsele, eftersom det minskar trycket i buken. Du kan se det som ett träningspass – börja med mycket korta perioder och öka dem sedan gradvis. Lyft aldrig mer än barnets vikt under återhämtningsfasen och sluta omedelbart om du märker något obehag. Om det senare är fallet, observera exakt var smärtan kommer ifrån (t.ex. felaktig hållning, kompensatoriska rörelser, felaktigt inställd bärare eller för löst knuten lyftsele, för lång bärtid etc.) och agera därefter.

En upprätt hållning och en fast ställning är gynnsamma för bäckenbotten och ger ytterligare stöd. Så om du lyssnar på dig själv, din magkänsla och din barnmorska eller läkare och inte överanstränger dig, är det absolut rekommenderat att bära barnet efter förlossningen. Var medveten om allt som händer i din kropp just nu och ta hänsyn till det. Att bära barn är inte bara ett stöd för dig fysiskt och regenerativt, utan för dig också mycket närmare ditt barn.

Hitta den perfekta bärselen för dig!
Svara på vårt korta quiz för att ta reda på vilken bärsele som är bäst för just dig.

You may also like...