EN BARNORTOPEDKIRURG OCH PAPPA OM ATT BÄRA SITT BARN I BÄRSELE

Att bära sitt barn i en bärsele är det bästa sättet att låta det vara nära dig och upptäcka livet så som du gör. Det stärker bandet mellan föräldern och barnet, och det både underlättar och gör det roligare att ta sig från ställe till ställe.

Det har spridits en hel del desinformation på internet om bärselar och säkerhet relaterat till höftledsdysplasi och problem med ryggraden, t.ex. spondylolys (ryggstressfraktur) eller spondylolistes (ryggstressfraktur som orsakar förskjutningar av ryggkotorna). Dessa påstånden kommer vanligtvis från källor som saknar vetenskapligt stöd eller sakkunnig kollegial granskning. Det finns inga bevis på att det i sig skulle ge barnet problem med höftlederna eller ryggen när det bärs i en modern sele. Vissa folk, t.ex. inuiter, har en onormalt hög andel höftledsdysplasi och spondylolys/spondylolistes. Man antar att det beror på två saker: 1. Det finns genetiska anlag hos vissa folk, t.ex. inuiter, att få dessa problem pga. höftledernas och ryggens uppbyggnad. 2. Hos inuiter används en typ av bärsele som kallas papoose i vilken spädbarnets ben är sammanbundna och fästa vid en styv planka under väldigt lång tid. Det är den sämsta positionen för ett spädbarns höfter, eftersom det tvingar höfterna framåt och skapar ett tryck som skjuter ut höftledskulan ur sitt fäste i höftleden. När föräldern går överför den styva plankan alla stötar till papoosen och i sin tur till barnets ryggrad, vilket kan bidra till ohälsosam belastning av ryggkotornas känsliga delar.

Den vanligaste frågan till mig som behandlar spädbarn och andra barn som har höft- och ryggbesvär är: ”Vilken bärsele anser du som läkare är säkrast för mitt barn??” Mitt svar är att man bör skaffa en bärsele som alltid håller höfterna i en säker position. Den ska även vara flexibel och mjuk så att den absorberar det tryck som skapas på benen i barnets kropp när föräldern går. Den säkra positionen för babyns höfter kallas abduktion (särade) och flexion (knän och höfter böjda 90 grader i förhållande till bålen). Det är den positionen som används i behandlingar med Pavlik-sele. Höften placeras då i ett läge som behandlar höftledsdysplasi utan operation. Många moderna bärselar gör detta i viss utsträckning, men en del böjer eller särar inte höfterna tillräckligt för att jag skulle anse dem vara säkra nog att sätta mitt eget barn i, och då låter jag bli att rekommendera dem till patienter och föräldrar. Skälet till att min fru och jag valde bärselen Ergobaby, är att babyn alltid satt i en säker höftposition och att den var tillräckligt flexibel att kunna absorbera gungningarna som uppstår när föräldern går, vilket även gör den säker för ryggen. Bärselen Ergobaby 360 är vidareutvecklad vad gäller säkerhet eftersom den håller höfterna i samma position vare sig babyn är vänd inåt eller utåt. På så sätt kan föräldern välja att sätta barnet framåt eller bakåt utan att behöva kompromissa med säkerheten för barnets rygg eller höfter.

Min hustru och jag använder själva Ergobaby 360 till vår 3-månaders baby Coco (som alltid passar på att ta sig en tupplur i den). När Coco blir lite större och kan hålla upp huvudet och kroppen, och vill upptäcka världen med egna ögon, känner vi att det är säkert att vända på henne så att hon sitter framåt.

Sammanfattningsvis kan sägas att det är säkert och effektivt att förflytta sig med barn i sele, förutsatt att bärselen håller höfterna i en säker position och är tillräckligt mjuk och flexibel för att ta upp gungningarna när föräldern går. Rådfråga din barnläkare eller barnortopedkirurg om du är osäker eller behöver ytterligare vägledning.

 

Robert Cho, MD

Dr. Robert H. Cho är en barnortopedkirurg och universitetslektor inom ortopedisk kirurgi på UCLA. Han är aktiv i American Academy of Orthopedic Surgeons, Pediatric Orthopedic Society of North America och Scoliosis Research Society. Han har pulicerat ett flertal vetenskapliga artiklar, rapporter och presentationer runt om i världen som handlar om resultat av skolios och operation av vanställda kroppsdelar och om att förbättra säkerhet och effektivitet inom kirurgin. Dr. Cho bor i Los Angeles, Kalifornien med sin fru och sina två döttrar.

mars 14, 2016

RELATED POSTS

css.php