GUPPYFRIEND tvättpåse

279,00 kr

Skydda din bärsele när du tvättar den. Washing Bag hjälper dig att ta hand om din bärsele genom att minska fiberavfallet och fånga upp mikrofibrer av plast som annars skulle ha hamnat i floder och hav.

 • Minskar slitage, vilket förlänger livslängden på din bärsele och andra syntetiska kläder.
 • Fångar upp och förhindrar att syntetiska mikrofibrer hamnar i miljön via avloppsvatten.
 • Dragkedja för att hålla tvättgodset inne under hela tvättcykeln.
 • Tillverkad av monofilamenttyg som inte självt förlorar fibrer.
 • Håller miljön i fokus - din dagliga påminnelse om att minska din användning av plast.
 • Patenterad design och tillverkad i Europa
 • Storlek: 50 x 74 cm

Testad

Patenterad

Skyddar naturen

Tillverkad i EUProblemet med mikroplaster

Mikroplast som frigörs från tvätt skadar miljön. Vid varje tvätt tar sig otaliga mikrofibrer från syntetiska textilier från tvättmaskinerna till floder, sjöar och hav.


Användning av din GUPPYFRIEND tvättpåse: hur den fungerar?

Lägg din bärsele och andra syntetiska kläder i GUPPYFRIEND Washing Bag, stäng dragkedjan ordentligt i dragkedjehöljet och tvätta som vanligt tillsammans med andra kläder i högst 30 °C. Ta ut den fuktiga bärselen och kläderna, ta bort de fångade fibrerna från fållen och släng dem i det icke återvinningsbara avfallet. Hittade du bara några få fibrer i påsen? Utmärkt, det är goda nyheter! Något annat? Du hittar fler tips och instruktioner på förpackningen och i våra vanliga frågor och svar. 


Vanliga frågor

 1. Vilka typer av kläder eller bärselar kan användas i GUPPYFRIENDs tvättpåse?
  GUPPYFRIEND tvättpåse har utvecklats för att bidra till att minska mängden av mikroplastfibrer som hamnar i miljön. Dessa bryts till exempel av när man tvättar syntetiska textilier (polyester, akryl, nylon osv.). Det är därför vettigt att tvätta denna typ av textilier i påsen. Fleecejackor, sport- och friluftskläder är ofta helt eller till stor del tillverkade av syntetfibrer, men de flesta andra plagg innehåller också en viss mängd syntetmaterial. Du kan kontrollera skötseletiketten för att se vad dina plagg är gjorda av. Kläder av ren bomull och ull kan dock också tvättas i GUPPYFRIENDs tvättpåse, eftersom även textilier av naturmaterial förlorar fibrer. Tvätt i GUPPYFRIEND tvättpåse minskar avsevärt fiberbrottet och skyddar därmed dina kläder från slitage. Du kan njuta av dina kläder mycket längre - en annan hållbar fördel med Guppyfriend tvättpåsen. Förresten: Tyvärr kan syntetiska fibrer till och med finnas i kläderna om de inte anges på vårdetiketten. Reglerna för att ange komponenterna på vårdetiketter varierar kraftigt, så en tröja som är märkt som 100 % ull kan innehålla upp till 10 % syntetiska fibrer. ALLA Ergobabybärselar kan tvättas i maskin med hjälp av GUPPYFRIENDs tvättpåse. Se de inviduella tvättinstruktionerna för bärsele.
 2. Vilket är det bästa tvättmedlet att använda med GUPPYFRIEND-tvättpåsen?
  För att skydda dina kläder och för ett bra tvättresultat rekommenderar vi att du använder ett plastfritt flytande tvättmedel, till exempel GUPPYFRIEND tvättmedel. Tvättpulver innehåller ofta slippartiklar som orsakar mer fiberbrott och kan lämna avlagringar på din tvätt. Men oavsett om du använder tvättpulver eller flytande tvättmedel är det i båda fallen viktigt att vara uppmärksam på doseringen. För mycket tvättmedel skadar dina kläder och miljön. Endast naturliga tvättmedel utan syntetiska ämnen, såsom slippartiklar, gel- och hudbildande ämnen, gummi och silikoner, opakmedel, akrylater och korspolymerer är inte problematiska. Om du använder tvättmedel ska du se till att det inte innehåller flytande plaster eller gummiblandningar (xantangummi) eller slippartiklar och att tvättmedlet är väl upplöst innan det hamnar på tvätten. Eftersom flytande tvättmedel huvudsakligen säljs i plastförpackningar kan du också fylla på ditt eget flytande tvättmedel i många nollavfallsbutiker, vilket naturligtvis förbättrar miljöbalansen ännu mer. Tygmjukmedel kan också lämna plastavlagringar på tyget. De skadar alltså inte bara GUPPYFRIENDs tvättpåse utan även miljön.
 3. Vid vilken temperatur kan jag tvätta min bärsele med GUPPYFRIENDs tvättpåse?
  Se till att spänna fast alla spännen i bärstolen innan du tvättar den. Lägg bärstolen och andra kläder i GUPPYFRIEND tvättpåse, stäng dragkedjan helt och hållet i dragkedjehöljet och tvätta som vanligt tillsammans med andra kläder bredvid påsen vid högst 30 °C. Ta ut den fuktiga bärstolen och kläderna, ta bort de fångade fibrerna från fållen och släng dem i det icke återvinningsbara avfallet. Om du inte tvättar din bärsele och använder GUPPYFRIENDs tvättpåse för kläder rekommenderar GUPPYFRIEND att du tvättar den vid en temperatur på högst 40 °C.
 4. Varför är min tvätt fortfarande våt när den kommer ut ur tvättmaskinen? Hur kan jag undvika obalans när jag tvättar med GUPPYFRIEND Washing Bag?
  När du tvättar med GUPPYFRIEND Washing Bag kan en obalans uppstå under centrifugeringscykeln. För att undvika skador på tvättmaskinen stoppas ofta centrifugeringscykeln automatiskt eller hastigheten minskas. Detta kan resultera i att din tvätt kommer ut ur tvättmaskinen mycket våt. För att undvika detta är det viktigt att alltid lägga ytterligare plagg utan syntetfibrer i tvätttrumman när du använder GUPPYFRIEND Washing Bag. Du kan också lägga till ytterligare en fylld tvättpåse. Detta förhindrar en obalans och din tvättmaskin ska snurra som vanligt.
 5. Kan GUPPYFRIEND Washing bag läggas i torktumlaren?
  Nej. Under torkprocessen händer just det som inte är tänkt att hända: På grund av statisk laddning tränger de trasiga mikrofibrerna igenom påsen och hamnar i tvätttrumman och slutligen i miljön. Orsaken till detta är att den elektrostatiska reaktionen hos runda plastmaterial (t.ex. syntetiska kläder och de runda PET-monofilamenten i GUPPYFRIENDs tvättpåse) skapar ett magnetfält. Trasiga fibrer attraheras och orienterar sig i en 90° vinkel mot GUPPYFRIEND-väskans maskor. På detta sätt kan de genomborra materialet och gå rakt igenom maskorna. I tvättmaskinen finns det vatten i och runt påsen och de trasiga fibrerna ligger i olika vinklar på nätet, så de kan inte tränga igenom det.
 6. Hur gör jag mig av med de insamlade mikrofibrerna?
  Släng de insamlade mikrofibrerna i restavfallet. Det är bäst att samla in och slänga de insamlade fibrerna i en sluten behållare. Detta minskar risken för att de små och mycket lätta syntetfibrerna blåser iväg under avfallsinsamlingen och hamnar i miljön. Mikrofibrer hör inte hemma i återvinningsbart avfall (gul soptunna, gul säck, grön prick) eftersom de inte kan återvinnas. Förresten: I Tyskland används restavfallet för att generera elektricitet och hamnar inte på soptippar. Avgaserna från avfallsförbränning filtreras och 99 % av dem är ogiftiga. Om du inte bor i Tyskland kan du kolla in avfallsatlasen här http://www.atlas.d-waste.com för att se vad som händer med avfallet i din region.
 7. Fungerar GUPPYFRIENDs tvättpåse verkligen? Vem har testat den och vad är resultaten?
  GUPPYFRIEND Washing Bag testades under tre år av vetenskapliga institut, universitet, representanter för frilufts- och textilindustrin samt återförsäljare. Dessa tester ligger till grund för att erbjuda GUPPYFRIEND Washing Bag som en tillfällig lösning mot mikroplastföroreningar. Vi har särskilt testat med följande vetenskapliga och oberoende institut: - Tyska textilforskningscentret nordväst, DTNW. - Fraunhofer-institutet UMSICHT - University of California i Santa Barbara som en del av forskningsprogrammet Patagonia. Resultat: GUPPYFRIEND Washing Bag förhindrar fiberförlust under tvätt på två sätt: 1. GUPPYFRIEND Washing Bag minskar drastiskt antalet fibrer som bryts av. Tester av Fraunhoferinstitutet UMSICHT visade i genomsnitt följande: a) 79 % med delvis syntetiska kläder b) 86 % med helt syntetiska kläder. På så sätt kan kläderna bäras mycket längre. 2. Förutom att vara skonsam mot kläderna behålls även trasiga plastfibrer kvar, vilket resulterar i att Guppyfriend Wash Bag minskar föroreningen av mikroplastfibrer med över 90 %, oftast nära 100 %. Andra testresultat: - Inga giftiga rester hittades på produkten. - Påsarna klarar 50 hushållstvättar enligt ISO 6330 utan skador och släpper inte själva ut några mikroplastpartiklar i vattnet (Obs: Vid korrekt användning kan GUPPYFRIEND Washing Bag även användas utöver det testade antalet på 50 tvättar). - Renhet efter tvätt: Blod, ketchup och choklad tvättas ut utan problem. Tvättningseffekten av hudfett och lera är tillräcklig. - Antalet trasiga fibrer beror på tvättförhållandena och själva kläderna. Sammanfattningsvis: GUPPYFRIENDs tvättpåse minskar fiberbrott avsevärt. De fibrer som bryts av under tvätten behålls i påsen. Kläderna blir rena och - om tvättpåsen används på rätt sätt - kan den användas länge för att hålla mikroplaster borta från våra floder och hav. Klicka här för att se testresultaten.
 8. Jag kan knappt hitta några fibrer i påsen. Vad gör jag fel?
  Bra gjort. Ju färre fibrer du hittar i GUPPYFRIENDs tvättpåse efter tvätt, desto bättre. GUPPYFRIEND Washing Bag har utformats för att förhindra förlust av mikrofiber vid källan. På grund av materialets släta yta och struktur bryts färre mikrofibrer av under tvätten. Detta garanterar att dina kläder skyddas, pilling undviks och fiberförlusten minskar. Enligt en testserie från Fraunhoferinstitutet UMSICHT förlorar syntetiska kläder i genomsnitt 86 % färre fibrer jämfört med tvätt utan GUPPYFRIEND tvättpåse. De mikrofibrer som trots allt går av, ackumuleras med tiden. Du hittar dem oftast i hörnen eller vid fållen. Förresten: Antalet fibrer som går sönder under tvätten beror på typen av kläder och hur du tvättar dem: mycket nya eller mycket gamla kläder tenderar att förlora fler mikrofibrer. Ju högre temperatur, desto större är sannolikheten att mikrofibrerna går av. Ju mjukare tygerna är, desto färre fibrer bryts av osv. Du hittar fler tvätttips för att minska mikroplastföroreningar i vår tvättguide Tvätta bättre"."
 9. Hur ofta kan jag använda GUPPYFRIENDs tvättpåse?
  Om du följer våra bruksanvisningar kan du använda din påse i många tvättcykler. Efter några tvättar kommer tvättpåsen inte att se ut som ny, men den kommer fortfarande att göra sitt jobb perfekt.
 10. Hur gör jag mig av med GUPPYFRIENDs tvättpåse?
  GUPPYFRIEND Washing Bag är helt tillverkad av polyester och är utformad för att vara helt återvinningsbar. Det bästa är att först ta bort dragkedjan och slänga dragkedjan och påsen i den gula soptunnan (gul påse, grön prick) och på så sätt föra in den i återvinningssystemet.
 11. Av vilket material är GUPPYFRIENDs tvättpåse tillverkad?
  GUPPYFRIEND tvättpåse är tillverkad helt av polyester, inklusive vävband, kantband och dragkedja. Detta gör att den är återvinningsbar av typen. Filtermaterialet är obehandlat, ofärgat och innehåller inga tillsatser. Tyget är tillverkat av monofilamenter. Dessa liknar snarare pinnar än trådar och förlorar inte själva några fibrer.
 12. Var tillverkas GUPPYFRIENDs tvättväska?
  Korta transportvägar är viktigt för GUPPYFRIEND, och därför tillverkas GUPPYFRIENDs tvättpåsar på ett rättvist och hållbart sätt i Europa. Vårt filtertyg kommer från Italien och de andra materialen från Portugal. Syfabrikerna som tillverkar GUPPYFRIENDs tvättväskor finns i Portugal och Polen. Design och tryckning av förpackningen görs i Tyskland.
 13. Varför släpper inte GUPPYFRIENDs tvättpåse ut några mikroplaster?
  Även om GUPPYFRIEND tvättpåse är tillverkad av polyester förlorar den inte själv någon mikroplast. Anledningen till detta är garnets speciella struktur och dess egenskaper. Garnet i vårt filtermaterial består av en enda trådsträng, ett så kallat monofilament. Garnet är därför mer som en stabil pinne som inte kan rivas upp och förlora mikroplastfibrer. Dessutom är garnsträngen rund och slät och materialet är särskilt motståndskraftigt mot alkalier. Detta resulterar i ett mycket tåligt och stabilt tyg som inte gnids av och inte påverkas av tvättmedel. Detta skiljer sig från de garner som används för textilier. De består vanligtvis av flera trådsträngar som är tvinnade tillsammans. Vid användning och tvättning avvecklas garnerna med tiden, vilket gör att de förlorar små mikroplastfibrer.
 14. Varför kan den ens fånga upp fibrer som är mindre än dess öppningar?
  Under tvättprocessen förlorar alla plagg fibrer. Fibrerna bryts loss från tygets struktur på grund av mekanisk påfrestning och nötning. De trasiga fibrerna är vanligtvis 50 µm till 15 mm långa och vanligtvis inte tjockare än 10 µm. 1 µm = 0,001 mm eller cirka 0,000039 tum. De kan teoretiskt sett glida igenom de små öppningarna i GUPPYFRIENDs tvättpåse. Men det gör de inte. För att komma igenom öppningen måste fibrerna sticka vertikalt genom tyget. På grund av vattnet i och runt påsen och rörelsen är fibrerna dock aldrig vertikalt placerade, utan alltid lätt böjda. Därför kan de inte sticka igenom nätet. Även om en fiber skulle sticka ut ur väven kommer den att tryckas tillbaka in i påsen.
 15. Vilka storlekar finns tillgängliga?
  För närvarande erbjuder vi GUPPYFRIEND tvättpåse i standardstorleken M, som är 50 x 74 cm. Enligt våra tester är påsen i storlek Medium den mest effektiva storleken för hushållsbruk. I en större påse skulle fler mikrofibrer brytas av på grund av den större friktionen. För större mängder tvätt är det därför vettigt att använda två mediumpåsar i stället för en stor. Dessutom bör det fortfarande finnas tillräckligt med utrymme i tvätttrumman för att tvätta några lösa (icke-syntetiska) tvättartiklar utöver GUPPYFRIEND-tvättpåsen. På så sätt undviker man en eventuell obalans.
 16. Vad används vinsten från försäljningen av GUPPYFRIENDs tvättpåsar till?
  GUPPYFRIEND investerar kontinuerligt i utvecklingen av nya lösningar mot mikroplastföroreningar. De ökar medvetenheten om problemet och effektiva lösningar genom utbildning för branschpartner, föreningar och organisationer. Med vinsten från försäljningen av GUPPYFRIENDs tvättpåsar kan STOP! Plastic Academy i den ideella organisationen STOP! Micro Waste gUG stöds. Med STOP! Plastik Academy anordnas workshops för utbildningsinstitutioner för att öka medvetenheten om (mikro)plastföroreningar. Än idag stöder GUPPYFRIEND evenemang och aktiviteter av STOP! Micro Waste gUG.