Amningstips: Avslappnad amning

Amning handlar om mycket mer än näringsintag. Det innefattar att uppfylla barnets behov, att ha kroppskontakt och att gosa med varandra. Men det är inte särskilt många kvinnor somt upplever amningen som en skön och avslappnad stund. Scenariot är ofta som följer: efter cirka 14 dagar vill de flesta spädbarn bli ammade mellan åtta till tolv gånger under ett dygn. Ibland vill de bli ammade ännu oftare.

Tolv gånger per dygn – det är många amningstillfällen! Men det finns en anledning till detta. Många, korta amningstillfällen stimulerar mjölkproduktionen. Dessutom är det behagligare för bröstet att amma ofta och snabbt än att amma mer sällan, mer intensivt och under en längre stund. Som tur är förespråkas numera fri amning. Vi har gått ifrån att amma efter klockan. Barnet behöver inte längre vänta på att få hungern stillad bara för att det inte har gått tre timmar sedan den sista amningen. Att amma efter klockan innebär mer skrik och gråt och att mammans bröst blir spända. För barnet är det dessutom svårt att dricka från ett spänt bröst.

En amning tar i allmänhet mellan 10 och 30 minuter. Men tänk inte på klockan. Vad barnet vill ha är normalt. Varje barn och varje mamma är ju ensam i sitt slag. Ibland kan det också vara bra om ett amningstillfälle tar lite längre tid medan ett annat går lite snabbare. Allt är tillåtet, så länge som barnet ökar i vikt som det ska. De som dricker snabbt får ett litet försprång. De når fram till den mjölk som finns längst bak i bröstet snabbare, och det är denna mjölk som innehåller mest fett. Detta är den mjölk som kommer i slutet av amningen. Den säkerställer att barnet ökar i vikt och blir mätt. Vissa barn kan dock vara mycket sömniga och trötta när de ska äta. Man måste aktivt väcka dem och uppmuntra dem att äta. Denna typ av amningar kan verkligen dra ut på tiden.

 

Som du förstår är amning ett heltidsjobb! Och precis som med alla andra jobb måste vi tycka om dem för att kunna utföra dem väl. Och därför bör amningen vara bekväm för både barnet och mamman. Mamman ska kunna vara avslappnad och kunna luta sig tillbaka när hon sätter sig för att amma. Kuddar, armstöd eller en fast amningskudde kan vara till stor hjälp. Det viktiga är att kudden ger ordentligt stöd och inte ger efter. I annat fall måste nämligen mamman själv hålla barnet uppe, vilket leder till att hon snabbare blir trött i armarna. När man ammar ska barnet ligga direkt framför bröstet. Mamman ska hålla barnet med ena handen, den andra handen har hon fri. Då kan hon smeka och gosa med sitt lilla barn och uppmuntra det att dricka mer.

Ja, amning är som sagt ett heltidsjobb! När både mamma och barn är avslappnade kan amningen vara en underbar och vacker upplevelse.

 


 

Sandra Werlich-Praetzel, internationellt godkänd amningsrådgivare (IBCLC) och föräldracoach

 


 

RELATED POSTS

css.php